Festival mediteranskog filma Split i Kino Mediteran

Dragi prijatelji,

drago mi je da vas i u ovoj, za sve nas neobičnoj godini mogu pozdraviti i predstaviti Festival mediteranskog filma Split i Kino Mediteran. Upravo je to znak da naši festivali idu dalje, da se održavaju u nekom obliku, ali da se ipak održavaju te da unatoč svemu možemo nastaviti s partnerskim odnosima i suradnjama koje njegujemo godinama.

ZFF i FMFS već godinama imaju cilj publici predstaviti kvalitetne filmove nezavisnih kinematografija i upravo je to ono što nas veže i zbog čega nam je zadovoljstvo razvijati naše partnerstvo, u kojem mi predstavljamo ZFF na otocima i u malim mjestima Dalmacije, a vama u Zagrebu donosimo mogućnost da vidite dio naših programa i udahnete komadić Mediterana.

Kako smo i mi ovogodišnje izdanje organizirali u posebnim uvjetima i u manjem opsegu, ove ćemo vam godine predstaviti samo jedan film, ali vrijedan: Mračne priče, u režiji braće Fabia i Damiana D’Innocenza, koji se bavi potisnutim frustracijama stanovnika rimskog predgrađa za vrijeme jednog dugog, vrućeg ljeta. Film je osvojio nagradu za najbolji scenarij na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala u Berlinu.

U ovim čudnim vremenima, kultura je još jednom pokazala da je važna i nezamjenjiva. Pokrenute su brojne online inicijative i projekti u kojima sudjeluje velik broj publike. Dokaz je to da smo i mi kulturnjaci s naše strane razvili publiku koja nam se vraća i pomaže da premostimo ovo „novo normalno“. Mračne priče gledat ćete na Kino Europa Online, a ostatak našega programa možete pogledati na stranici Kino Mediteran od kuće.

I koliko god nas s jedne strane veseli što se možemo družiti i gledati filmove online, ipak se još više veselimo povratku u kinodvorane, gdje vas svi skupa nestrpljivo čekamo.

Uživajte u bogatom programu ZFF-a!

 

Alen Munitić

Direktor Festivala mediteranskog filma Split