Filmski festival Herceg Novi

Svakom selektoru najvažnije je da se festival dogodi u najboljem mogućem izdanju, a kada se dogodi viša sila koja to onemogući, ne možete da se, bar na trenutak, ne osjetite obeshrabreno. Ovogodišnji hercegnovski filmski festival, nažalost, nije se održao, ali zaista ohrabruju suradnje kao što je ova, kada festivali usprkos otkazivanjima ipak dolaze do publike. Posebno mi je zadovoljstvo da hrvatskoj publici predstavljamo dio selekcije prošlogodišnjeg izdanja našeg festivala, koji se sastoji od šest dugometražnih igranih filmova, kao i od dva kratkometražna koja bi ove godine bila prikazana u Herceg Novom. U pitanju su crnogorske produkcije i koprodukcije, a svi ti filmovi imali su premijere na značajnim svjetskim festivalima, dok su na našem festivalu imali uglavnom regionalne i nacionalne premijere.

Dvije većinske crnogorske produkcije u 2018. godini imale su premijere na prestižnim festivalima – Ti imaš noć Ivana Salatića (Tjedan kritike u Veneciji) i Između dana i noći Andra Martinovića (Montréal WFF), dok je film Grudi redateljice Marije Perović imao premijeru baš na našem festivalu, kojei je i svečano otvorio. Manjinske crnogorske koprodukcije također su premijerno prikazane na značajnim festivalima 2018. i 2019. godine – Mamonga Stefana Maleševića (Karlovy Vary), Granice kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića (Sarajevo) i Ajvar Ane Marije Rossi (Palić). Dva kratkometražna filma imala su ove godine dobar start u regiji, nakon čega nastavljaju svoj festivalski život – Posjeta Đorđa Vojvodića (Motovun) i Pomoz Bog Zvonimira Grujića (FeKK Ljubljana).

Za Crnu Goru velika je stvar što se posljednjih godina kontinuirano rađaju raznovrsni filmovi koji putuju po svijetu, dok su trenutačno mnogi u različitim fazama produkcije. Dok čekamo da se novi filmovi završe, ja se iskreno nadam da ćemo sljedećeg kolovoza tradicionalno moći ugostiti filmaše iz čitave regije i pozvati publiku da se vrati u naše divne, otvorene kinodvorane pored mora, na čuvenu Kanli kulu i tvrđavu Forte mare. Ovim putem pozivam kolege i publiku iz čitave Hrvatske koji nas do sada nisu posjetili da nam se pridruže!

 

Ivan Bakrač

selektor Filmskog festivala Herceg Novi