Radionica: Moj prvi scenarij

9-13/11
online
ZATVORENO ZA JAVNOST

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vodstvo vrsnih mentora, odnosno script doctora. Naša komisija odabrala je od prijava pristiglih na otvoreni poziv šest scenarističkih projekata redatelja, autora ili suautora koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film. Autor/ica najboljeg projekta nastavit će rad s mentorom sljedećih 6 mjeseci u online obliku.

S polaznicima će raditi i gostujući mentor David Pope, kojeg dovodimo u suradnji s edukativnom platformom MIDPOINT.

 

 

 Mentori:

Antonio Nuić

Scenarist i redatelj. Magistrirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje od 2013. godine. Režirao je jednu od epizoda u omnibusu Seks, piće i krvoproliće (2004.), nakon čega je napisao i režirao cjelovečernje filmove Sve džaba (2005.), Kenjac (2009.), Život je truba (2015.) i Mali (2018.). Umjetnički je savjetnik Zagreb Film Festivala i predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Ognjen Sviličić

Scenarist i redatelj. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje filmski scenarij. Režirao je nekoliko dugometražnih filmova: Da mi je biti morski pas (1999.), Oprosti za kung fu (2003.) i Armin (2007.), koji su svjetsku premijeru imali na Berlinaleu (Forum), i Takva su pravila (2014.), koji je premijerno prikazan u Veneciji (Horizonti). Napisao je scenarije za Što je Iva snimila 21. listopada 2003. Tomislava Radića, Put lubenica i Metastaze Branka Schmidta, Slovenka Damjana Kozolea itd. Napisao je i roman Glava velike ribe. Njegov posljednji film, Glas, imao je premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu, a prikazan je i na Filmskom festivalu u Varšavi.

David Pope

Savjetnik za scenarije, scenarist i edukator s međunarodnim iskustvom. Surađivao je s producentima i scenaristima nominiranima za Oscara i BAFTA-u te nacionalnim filmskim fondovima. Najrecentniji filmovi na kojima je radio su Truth and Justice (2019.), Take It or Leave It (2018.) i The Lost Girls (postprodukcija), u kojem glume Joely Richardson, Vanessa Redgrave i Iain Glen. Radi kao konzultant/moderator za Rotterdam Lab u CineMartu i suosnivač je Stowe Story Labsa. Često radi kao savjetnik za scenarije na međunarodnim programima za MIDPOINT Institute.

Hrvatska

55 kvadrata, Ivana Vuković

Sinopsis
Generacijska socijalna drama s humornim elementima o novopečenom bračnom paru Leni i Tinu, koji žele započeti samostalni život. Nedostatak stambenog prostora i novca prisiljava ih da se preko ljeta presele k Leninoj obitelji. Uz konstantan pritisak obitelji što bi trebali raditi i kako živjeti, Lena napokon otkriva što od života ne želi, dok se Tino prepušta privremenom povratku u zaštićenu ulogu sina

Status projekta
U razvoju.

Hrvatska

Crna zora, Nikica Zdunić

Sinopsis
Lika, početak 20. stoljeća. U rano proljeće Zora predviđa sretnu budućnost sebi i Milanu, zureći u oblake. No kad joj kravlje mlijeko čudno zamiriše i vjetar najavi oluju, Milan je ostavi, znajući da je trudna. Baba iz dalekog sela koju spominju samo „kuljave kurve“ ne može joj pomoći, plod je oživio. Sad kad je nitko ne želi, uzima je za ženu stariji, usamljeni mesar Ante. No Antina usamljenost pretvara se u ljubomoru.

Status projekta
U razvoju. Osigurana sredstva za razvoj scenarija na natječaju HAVC-a.

Španjolska

Četvrta dob, Javier Barbero

Sinopsis
Stari Antonio izgubio je volju za životom. No zahvaljujući neočekivanom putovanju s nećakinjom Azul opet će je naći. Ponovno će iskusiti emocije i osjećaje iz života koji je zaboravio nakon smrti svoje žene. Antonio će odjednom osjetiti žar za životom i u potpunosti proživjeti posljednje trenutke da nadoknadi one koje je izgubio putem.

Status projekta
U razvoju. Potvrđeni koproducent (Pecado Films).

Grčka

Prolazak, Antonis Tsistrakis

Sinopsis
Pavlos se vraća u rodni grad na pogreb majke Marije. Ondje susreće oca Mpampisa, kojeg dugo nije vidio . Maria im je ostavila svakome po jedno pismo te ih izazvala da učine ono što je oduvijek željela da učine kao obitelj, ali nisu imali prilike – da prođu kroz veliki kanjon i pokušaju zacijeliti teški odnos. Nakon razmišljanja, obojica odluče poći.

Status projekta
U razvoju.

Crna Gora

Skarabej, Mladen Vujačić

Sinopsis
Nezaposleni likovnjak Marko (26) živi s novinarkom Anom (23). Marko povremeno prodaje slike i figurice, ali to nije dovoljno. Kada Ani umre majka, Markov prijatelj na sahrani dobije ideju i predloži Marku da oslikava lijesove motivima „po želji“. Pritisnut besparicom, Marko pristane. Dok Markovi prijatelji dovode sve više mušterija, on u novom poslu nalazi smisao svog umjetničkog postojanja.

Status projekta
U razvoju. Osigurana sredstva za razvoj scenarija na natječaju Filmskog centra Crne Gore. Razvijan na radionici za razvoj scenarija dugometražnih igranih filmova BEST PITCH – PriFORUM Međunarodnog filmskog festivala u Prištini

Srbija

Yugo Florida, Vladimir Tagić

Sinopsis
Zoran je kronično umoran zaposlenik reality-programa čiji je zadatak pratiti noćna događanja u kući. Jedini problem je taj što se noću ništa ne događa. Kada mu otac Vesa oboli od raka, Zoran postaje sve nemirniji. Iako je cijelog života bio ateist, Vesa počne zahtijevati da ga Zoran odvede u samostan kako bi se ispovjedio. Njih dvojica kreću na put u Zoranovoj poluraspadnutoj Yugo Floridi.

Status projekta
U razvoju.