ZFF distribucija: “Otac” i “Undine” stižu u hrvatska kina u drugoj polovici studenog

 

Dva filma iz programa ovogodišnjeg ZFF-a neposredno nakon završetka festivala krenut će u redovnu distribuciju u kina diljem Hrvatske. Oba naslova nalaze se u užem krugu nominacija za “europskog Oscara”, a svoje dosadašnje festivalske uspjehe okrunili su nagradama na prestižnom Berlinaleu. Riječ je o “balkanskom Paris, Texasu”, filmu Otac u režiji Srdana Golubovića i suvremenoj parafrazi mita o maloj sireni te ujedno romantičnoj odi gradu Berlinu Undine u režiji Christiana Petzolda.

Četvrti cjelovečernji naslov u opusu Srdana Golubovića, jednog od najvažnijih suvremenih filmskih autora iz Srbije, Otac, temeljen je na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film je u veljači premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film Krugovi (posebno priznanje na Sundanceu i nagrada Ekumenskog žirija na Berlinaleu).

U naslovnoj ulozi filma koji kritika naziva “svojevrsnim balkanskim Paris, Texasom” (Vladan Petković, Cineuropa) impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, s pritajenom snagom utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba. Za svoju je ulogu Bogdan nagrađen na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu. U Puli je Otac osvojio i nagradu publike, Zlatna vrata i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5.0, a trenutno se nalazi i u užem izboru za “europskog Oscara“ – nagradu Europske filmske akademije (EFA).

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma koji su s ovim redateljem surađivali i na nagrađivanim Krugovima. Film je, između ostaloga, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

U drugoj polovici studenog u kinima diljem Hrvatske gledamo i Undine, novi film jednog od omiljenih njemačkih redatelja današnjice, Christiana Petzolda! Premijerno prikazan u službenom natjecateljskom programu Berlinalea, film Undine romantična je drama koja se, uz veliku dozu magičnog realizma, pretvara u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni, podvodnoj vili koja ljudsku dušu može zadobiti jedino ljubavlju. Nakon filmskog trolista kojim su dominirale mračne etape novije njemačke povijesti – filmova Barbara (2012.), Feniks (2014.) i Tranzit (2018.), Petzold radnju svog novog ostvarenja smješta u suvremeni Berlin.

Naslovna junakinja povjesničarka je zaposlena u berlinskom gradskom muzeju, gdje posjetitelje upoznaje s arhitektonsko-urbanističkom poviješću njemačke metropole. Nakon što Johannes okonča njihovu vezu, Undine upoznaje misterioznog i romantičnog mladog ronioca Christophea. Nova ljubavna priča dvoje junaka, povezanih neobično snažnim afinitetom prema vodi, ubrzo se pretvara u zavodljivu i senzualnu, no neobičnu romantičnu dramu u kojoj se realnost i fantazija susreću u intrigantnoj filmskoj parafrazi drevnoga mita koji je svoje mjesto, osim u popularnoj bajci Hansa Christiana Andersena, našao i u djelima brojnih umjetnika: od pjesnikinje Ingeborg Bachmann, preko slikara J. M. W. Turnera i Paula Gauguina, pa do pop-art umjetnika Andyja Warhola i redatelja Neila Jordana.

Uz prepoznatljivu Petzoldovu impresivnu stilsku i narativnu eleganciju, u studiozno snimljenim kadrovima koje potpisuje redateljev stalni suradnik, direktor fotografije Hans Fromm, značajnu ulogu u filmu zadobiva i sam grad Berlin. Urbanistička povijest i arhitektonske vizure grada koji je, baš poput naslovne junakinje, obilježen polariziranom podjelom – između Istoka i Zapada, kopna i vode, stvarnosti i legende – protežu se čitavim filmom. Glavne uloge tumače Paula Beer, za ovo ostvarenje nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom, i Franz Rogowski, a istom su glumačkom dvojcu pripale glavne uloge i u Petzoldovom prethodnom filmu Tranzit.

Ovo ”neobično lijepo ostvarenje jednog od najboljih njemačkih redatelja” (Boyd van Hoeij, The Hollywood Reporter) na prestižnom je Berlinaleu, osim Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, ovjenčano i nagradom FIPRESCI, a na istome je festivalu 2012. godine Petzold za film Barbara nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju. Undine je također nominirana u dvije kategorije nagrade Europske filmske akademije (EFA) popularno nazvane”europskim Oscarom” za najbolji europski film i najbolju europsku glumicu.

 

Filmove će biti moguće pogledati na sljedećim lokacijama:

OTAC

ZagrebKino Kinoteka, Kino Tuškanac, Kino Metropolis, Cinestar Branimir Centar, Cinestar Kaptol  Boutique Cinema, Cineplexx
RijekaArt Kino, Cinestar
Dubrovnik Kino Sloboda
Split Kino Karaman, Cinestar
ĐakovoCentar za kulturu
OsijekKino Urania, Cinestar
VaraždinCinestar
ZadarKazalište lutaka, Cinestar
PulaKino Valli
MetkovićKino Pobjeda
RovinjPučko otvoreno učilište – Kino Antonio Gandusio
ZabokZelena dvorana

UNDINE

ZagrebKino Kinoteka, Kino Metropolis
SplitKinoteka Zlatna vrata
DubrovnikKino Sloboda
OsijekKino Urania
Čakovec Centar za kulturu
ĐakovoCentar za kulturu
ZabokZelena dvorana

Termine projekcija moguće je pratiti na službenim internetskim stranicama kina.