Igre bez granica: europske koprodukcije

Masterclass: Thierry Baujard + Panel: Hrvatska kao igrač u europskim koprodukcijama

10/11 | UTORAK | 17:00 | MASTERCLASS
10/11 | UTORAK | 18:30 | PANEL
online
otvoreno za javnost

 

Događanja su realizirana u sklopu projekta DigiTelling, u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj i Goethe-Instituta Kroatien, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Games.

Oduvijek su postojale suradnje između studija za razvoj igara, pogotovo u obliku najamnika. Povećanje državnih potpora u europskim zemljama sada nudi pristup stranim financijama i stručnosti. Francuska i Njemačka već su započele proces i mnogi partneri pridružuju se kako bi omogućili i pojačali ključnu suradnju za kritičnu veličinu i vidljivost.

SpielFabrique, francusko-njemački akceleratorski program za videoigre, predstavit će viziju i prednosti koprodukcije te će pokazati prošle studije slučaja. Otvarajući se prema Europi, raspravljali bismo i o mogućim načinima da Hrvatska bude dio tog modela.

 

Nakon predavanja slijedi kratak panel na kojem će se razgovarati o mogućnostima sudjelovanja hrvatske industrije videoigara u europskim koprodukcijama. Panel će moderirati Srđan Laterza, a sudionici su Thierry Baujard (SpielFabrique), Andrej Levenski (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara), Chris Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU).

THIERRY BAUJARD

Suosnivač SpielFabriquea. Ima 20 godina iskustva u industriji zabave s fokusom na financiranje. Pruža mentorstvo i podršku za financiranje studija za razvoj videoigara putem akceleratora SpielFabrique. Ima MBA sa sveučilišta Bocconi u Italiji i UCLA u Los Angelesu. Thierry je radio na raznim načinima financiranja kreativnih industrija za sektore filma, glazbe i videoigara te je stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje. U prošlosti je radio za grupaciju Vivendi u Londonu, ARTE i Studio Babelsberg u Berlinu.

Panel: Hrvatska kao igrač u europskim koprodukcijama

Moderator

Srđan Laterza

Pisac i kreativni direktor. Kreira interaktivna iskustva i komunikacijske strategije za vodeće brendove, marketinške agencije, IT-tvrtke i kulturne ustanove. Autor je izložbe indie videoigara Politika emocija (HDD, 2018.) i festivala 1000 novih života. Za Goethe-Institut i Francuski institut kreirao je program Interactive Empathy, namijenjen edukaciji na području interaktivnog pripovijedanja, u suradnji s konferencijom Reboot, Animafestom, studijem Gamechuck i domaćim sveučilištima.

Andrej Levenski

Tehnički direktor i suosnivač Gamepiresa. Andrej je veteran industrije sa šesnaest godina iskustva. Programiranjem se bavi još i dulje, gotovo 22 godine, započevši kao entuzijast s prijateljima. Prije deset godina pomogao je osnovati studio Gamepires te je radio na njihovu PranaEngineu, kojim su se koristili na nagrađivanoj igri Gas Guzzlers Extreme, koja kombinira utrke i borbu. Protekle četiri godine proveo je radeći na igri SCUM, u Unreal Engineu 4. Riječ je o igri preživljavanja za više igrača koja se nalazi u razvojnoj fazi early access. Ima interese i iskustvo iz svih tehničkih polja razvoja igara.

Davor Švaić

Nastavnik, profesionalac u audio-vizualnom sektoru, menadžer u području kulture i umjetnosti. Već dulji niz godina, uz profesionalni rad u audio-vizualnom sektoru, bavi se i kulturnim menadžmentom te obrazovanjem u području filma i televizije, a odnedavno i u području videoigara. Na funkciji prodekana za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, voditelj je projekta „Edu4Games – Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara“.

Christopher P. Marcich

Chris je proveo 16 godina radeći za Vladu SAD-a. Tamo je kao pregovarač radio na pitanjima međunarodne trgovine i oblikovanju trgovinske politike SAD-a. Bio je pomoćnik trgovinskog predstavnika SAD-a za Europu, odgovoran za trgovinske odnose unutar regije. Od 1995. do 2016. godine radio je kao predsjednik i koordinator međunarodnih poslova Američke filmske asocijacije (MPA). Od 2013. predsjednik je izvršnog odbora AGICOA-e, udruge audio-vizualnih producenata i njihovih društava za upravljanje kolektivnim pravima. Godine 2019. izabran je za ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Franco-German Cultural Fund - Goethe-Institut