Medena zemlja

  • Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
  • Sjeverna Makedonija
  • 2019
  • 87'

Pogledajte online na www.kinoeuropa.hr:
– od četvrtka 12.11. u 18:00 sati do petka 13.11. u 18:00 sati

Sredovječna Hatidže uzgajivačica je pčela i medarica iz udaljenog planinskog sela u Sjevernoj Makedoniji. Unatoč teškoj i oskudnoj svakodnevici, Hatidže i njezina bolesna majka žive harmonično u skladu s prirodom. No sve će se početi mijenjati kada se u njihovo neposredno susjedstvo doseli nomadska obitelj turskog stočara Husseina. Oni su slikoviti, temperamentni i bučni nomadi posve suprotnog načina života i drugačijih životnih vrijednosti, a Hussein će vrlo brzo u uzgoju pčela uočiti priliku za dobru zaradu… Od Velike nagrade žirija na festivalu Sundance 2019. do nominacije za Oscara za najbolji dokumentarac i strani film, Medena zemlja jedan je od najuspješnijih balkanskih dokumentarnih uradaka svih vremena.

Podnaslovi: HR/EN

Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska

Makedonski filmaši u tandemu se poglavito bave dokumentarnim filmom na temu zaštite okoliša i ljudskog razvoja. Tamarin (1993.) diplomski film Studants (2016.) osvojio je nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Tirani. Ljubomir (1975.) je autor filma Bučni susjedi (2005.). Zajedno su režirali i Jezero od jabuka (2017.).

Medena zemlja

Režija
Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
Direktor fotografije
Fejmi Daut, Samir Ljuma
Montaža
Atanas Georgiev
Producent
Atanas Georgiev
Produkcija
Trice Films, Apolo Media, Pharmachem – Skopje
Festivali i nagrade
Sundance Film Festival 2019 – Grand Jury Prize for Best Documentary, Special Jury Award for Impact for Change, Special Jury Award for Cinematography; São Paulo Int'l Film Festival 2019 – Critics Award for Best Film

Ostali filmovi iz ovog programa