Vlak u snijegu

  • Mate Relja
  • Jugoslavija - Hrvatska
  • 1976
  • 84'

Pogledajte online na www.kinoeuropa.hr:
– od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata

Seoska djeca odlaze na izlet u grad kako bi posjetila tiskaru časopisa Smilje. Kad se njihov učitelj razboli, prisiljen je ostati u gradu, a djeca moraju natrag sama. Međutim, na povratku s izleta vlak kojim putuju zaglavi u snijegu, a učenici preuzimaju inicijativu i pokušavaju se izbaviti iz nezavidne situacije. Snimljen prema poznatom istoimenom romanu Mate Lovraka, Vlak u snijegu priča je o djetinjstvu i prevladavanju problema zajedništvom usprkos međusobnim različitostima. Film popularnost među ostalim duguje i šarmantnim pjesmama koje je za film napisao Arsen Dedić, a ujedno je i prvi film za djecu koji je u Puli osvojio nagradu publike.

Podnaslovi: HR

Mate Relja

Hrvatski filmski redatelj najpoznatiji po akcijskom trileru Kota 905 (1960.) te filmovima za djecu Opasni put (1963., Venecija – Zlatni lav za dječji film) i Vlak u snijegu (1976.). Adaptacija klasičnog dječjeg romana Mate Lovraka ujedno je i njegov posljednji cjelovečernji film.

Vlak u snijegu

Režija
Mate Relja
Scenarij
Mate Relja
Glumci
Slavko Štimac, Gordana Inkret, Željko Malčić, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis, Branko Matić, Budimir Pavlović, Vlado Bačić
Direktor fotografije
Ivica Rajković
Montaža
Blaženka Jenčik
Produkcija
Croatia film, Radna zajednica filma
Festivali i nagrade
Pula Film Festival 1976 – Nagrada publike