Oaza

  • Ivan Ikić
  • Srbija, Nizozemska, Slovenija, BiH, Francuska
  • 2020.
  • 122'
  • Oaza

Pogledajte online na www.kinoeuropa.hr:
– od srijede 11.11. u 18:00 sati do četvrtka 12.11. u 18:00 sati
– od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata

Tinejdžerka Marija dolazi u dom za mlade s posebnim potrebama. Ondje se brzo sprijateljuje s temperamentnom Draganom. No kada se obje djevojke zaljube u povučenog Roberta, među njima počinje opasna igra nadmetanja. Osuđeno na izolaciju od društva i život sputan mrežom rigidnih pravila, troje tinejdžera čezne za slobodom i povezanosti. Pod snažnom navalom novih emocija, djevojke će svojim impulzivnim postupcima unijeti nered u krhki mir doma, a njihov će nasilni sukob prerasti u očajničku potragu za izlazom. Lišena pretjerane melodrame, ova neobična ljubavna priča svoju autentičnost duguje i činjenici da u ulogama glavnih likova nastupaju stvarni štićenici doma za mlade. Film je premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Label.

Podnaslovi: EN

Ivan Ikić

Ivan Ikić (Beograd, 1982.) studirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramske umjetnosti u Beogradu. Debitantski film, Barbari (2014.), nagrađen je posebnim priznanjem u Karlovim Varima te se prikazivao na brojnim festivalima. Odabran je 2016. za Cannes Cinéfondation Residence, gdje je osmislio Oazu.

Oaza

Režija
Ivan Ikić
Scenarij
Ivan Ikić
Glumci
Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan
Direktor fotografije
Miloš Jaćimović
Montaža
Dragan von Petrovic
Producent
Marija Stojanović, Milan Stojanović, Miha Černec, Jožko Rutar, Derk-Jan Warrink, Koji Nelissen, Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo, Antoine Simkine
Produkcija
Sense Production, Tramal Films, Keplerfilm, Les Films d’ Antoine, SCCA/Pro.ba
Festivali i nagrade
Venice Int'l Film Festival 2020 – Venice Days – Europa Cinemas Label Award; Cinedays 2020 – SEE Programme – Best Film

Ostali filmovi iz ovog programa