Sirotište

  • Shahrbanoo Sadat
  • Danska, Njemačka, Francuska, Luksemburg, Afganistan, Katar
  • 2019
  • 90'
  • Parwareshgah

Pogledajte online na www.kinoeuropa.hr:
– od utorka 10.11. u 18:00 sati do srijede 11.11. u 18:00 sati
– od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata

Kasne su 80-e i petnaestogodišnji Qodrat živi na ulicama Kabula, zarađujući novac preprodajom kinoulaznica na crnom tržištu. Kako i priliči obožavatelju bolivudskih filmova i sanjaru, Qodrat često u glavi rekreira omiljene filmske scene, zamišljajući sebe kao glavnog junaka. Njegov ulični život nenadano prekida policija i odvodi ga u sovjetsko sirotište. No politička situacija u Kabulu se mijenja, a Qodrat i ostala djeca žele braniti svoju zemlju od okupatora. Sirotište je razigrana i upečatljiva priča o odrastanju ispripovijedana kombinacijom bolivudske fantazije, folklora i na trenutke bolnog realizma. Film je premijerno prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu 2019.

Podnaslovi: HR/EN

Shahrbanoo Sadat

Afganistanska scenaristica/redateljica koja radi u Kabulu. Njezin prvi dugometražni film Wolf and Sheep (2016.) osvojio je glavnu nagradu u sekciji 15 dana autora u Cannesu. Njezin drugi film, Sirotište, drugi je od pet filmova temeljenih na neobjavljenoj autobiografiji. Također je imao premijeru na 15 dana autora u Cannesu.

Sirotište

Režija
Shahrbanoo Sadat
Scenarij
Shahrbanoo Sadat
Glumci
Qodratollah Qadiri, Sediqa Rasuli, Masihullah Feraji, Hasibullah Rasooli, Ahmad Fayaz Omani
Direktor fotografije
Virginie Sudej
Montaža
Alexandra Strauss
Producent
Katja Adomeit
Produkcija
Adomeit Film, Adomeit Germany, La Fabrica Nocturna, Samsa Film, Wolf Pictures
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 2019 – Directors’ Fortnight; BFI London Film Festival 2019; Chicago Int'l Film Festival 2019; Reykjavik Int'l Film Festival 2019 – Golden Puffin; Int'l Film Festival Rotterdam 2020

Ostali filmovi iz ovog programa