Pari

  • Siamak Etemadi
  • Grčka, Francuska, Nizozemska, Bugarska
  • 2020
  • 101'

Pogledajte online na www.kinoeuropa.hr:
– od petka 13.11. u 18:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata

Pari i njezin ostarjeli muž prvi put odlaze iz Irana kako bi posjetili svoga sina Babaka, koji studira u Grčkoj. No kada slete u Atenu, Babaku nema ni traga. Stranci u nepoznatoj zemlji, njih se dvoje daju u potragu za sinom, no svaki trag na koji naiđu vodi ih u slijepu ulicu. Uskoro im ne preostaje ništa drugo nego vratiti se u Iran. Ali Pari ne odustaje, ona nastavlja tragati za svojim sinom, zalazeći u najmračnije kutke Atene. Dok se pokušava snaći u stranom, zastrašujućem krajoliku, prisiljena je zagledati se i u samu sebe. Ondje će otkriti neke duboko zakopane spoznaje i preporoditi se. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu.

Podnaslovi: HR/EN

Siamak Etemadi

Rođen u Teheranu, a 1995. doselio se u Atenu, gdje i danas živi s dvojnim državljanstvom. Nakon završenog studija filma, radio je kao asistent redatelja na filmovima, televizijskim i dokumentarnim serijama te povremeno glumio na filmu i u kazalištu. Njegov kratki film Cavo d’oro (2012.) premijerno je prikazan u Locarnu. Pari mu je prvi dugometražni film.

Pari

Režija
Siamak Etemadi
Scenarij
Siamak Etemadi
Glumci
Melika Foroutan, Shahbaz Noshir, Sofia Kokkali, Argyris Pandazaras, Lena Kitsopoulou, Dimitris Xanthopoulos
Direktor fotografije
Claudio Bolivar
Montaža
Panos Voutsaras
Producent
Konstantinos Kontovrakis, Giorgos Karnavas, Gabrielle Dumon, Frans van Gestel, Laurette Schillings, Arnold Heslenfeld, Boris Chouchkov, Victor Couchkov Jr. (Chouchkov Brothers), Dan Wechsler, Jamal Zeinal Zade, Dimitris Kontovrakis
Produkcija
Heretic, Le Bureau, TopKapi Films, The Chouchkov Brothers, Bord Cadre Films, Biokon
Festivali i nagrade
Berlin Int'l Film Festival 2020; São Paulo Int'l Film Festival 2020; Thessaloniki Film Festival 2020

Ostali filmovi iz ovog programa