Pun mjesec

  • Nermin Hamzagić
  • BiH
  • 2019.
  • 85'
  • Pun mjesec

Pogledajte online na www.kinoeuropa.hr:
– od ponedjeljka 09.11. u 18:00 sati do utorka 10.11. u 18:00 sati
– od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata

Noć je punog mjeseca i ženi policijskog inspektora Hamze pukao je vodenjak. No policajaca je premalo, i Hamza je prisiljen vratiti se na posao kako bi odradio noćnu smjenu. Da stvari budu gore, narodna vjerovanja o moći punog mjeseca kao da se obistinjuju. Hamzinom stanicom prodefilirat će cijela plejada likova u kojima se ogledaju sav apsurd i tragedija života u Sarajevu i svijeta u kojem je tanka granica između kriminalca i policajca. A tu je i misteriozni dječak Tarik, koji nestašno luta hodnicima, stavljajući Hamzu pred razna iskušenja. U jednom trenutku Hamza je prisiljen izabrati: hoće li zanemariti svoju dužnost ili postati dio pokvarenog sistema? Film je u Cottbusu nagrađen za najboljeg glumca, a dobio je i nagradu ekumenskog žirija.

Podnaslovi: EN

Nermin Hamzagić

Nermin Hamzagić (1986., Bosna i Hercegovina) završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj je viši asistent. Uz kratke filmove i dokumentarce, radio je i na kazališnim projektima. Pun mjesec njegov je prvi dugometražni film. Kratki filmovi: Sanjari (2009.), Soul Train (2015.), Kalo (2015.), Intervju (2017.), Uže (2018.).

Pun mjesec

Režija
Nermin Hamzagić
Scenarij
Nermin Hamzagić, Emina Omerović
Glumci
Alban Ukaj, Ermin Sijamija, Boris Ler, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Mediha Musliović, Lidija Kordić, Edin Avdagić, Irfan Ribić, Kemal Rizvanović, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Mugdim Avdagić, Mirela Lambić, Admir Šehović, Alena Džebo, Ahmed Nuhić, Sanja Burić, Martina Mandek
Direktor fotografije
Amel Đikoli
Montaža
Redžinald Šimek
Producent
Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo, Belmin Karamehmedović
Produkcija
SCCA/pro.ba, BHRT
Festivali i nagrade
Cottbus Film Festival 2019 – Award for Outstanding Actor, Prize of the Ecumenical Jury; Sarajevo Film Festival 2020

Ostali filmovi iz ovog programa